زرشك چيني
زرشك چيني
زرشك چینی هم به ایران امد
چینیها كه در این چند ساله به چیزی رحم نكرده و از جان آدمیزاد گرفته تا شیر مرغ را صادر میكنند،اكنون در تلاش هستند زرشك ایرانی را نیز پرورش دهند و حتماً هم سپس به ایران صادر كنند.
به گزارش جام جم آنلاین؛حتما گردوهای چینی را در بازار دیدهاید كه البته طعم و كیفیت گردوهای معروف و خوشمزه خودمان را ندارد.میوه فروشیها را هم كه هر روز سر میزنید و میبینید میوههای خارجی و سیر چینی را هم حتما دیدهاید.
خوب از این پس باید زرشك چینی را هم بر سر سفرههای ایرانی بچشیم.
وقتی از محصول زرشك صحبت میشود مقصود نوع بیدانهی آن است كه فعلا به طور انحصاری و تقریباً 98 درصد تولید آن به خراسان جنوبی مربوط میشود، البته زرشك دانهدار كه مصرف دارویی داشته و برای مصارف تغذیه از آن استفاده نمیگردد در اغلب نقاط ایران و دنیا به صورت خود رو مشاهده میشود.
در خراسان جنوبی سالانه به طور متوسط 6 تا 10هزار تن زرشك خشك تولید میشود كه این یك مزیت نسبی در تولید این محصول برای این استان است و با توجه به این نكته كه هر یك هكتار زمین پرورش زرشك میتواند یك فرصت شغلی ایجاد كند و با وجود تقریبا 5هزار500 فارغ التحصیل بیكار كشاورزی توجه به گسترش تولید این محصول امیدبخش است.
ایسنا در همین زمینه گزارش داد؛ زرشك درختچهای مقاوم در مقابل بی آبی، كمبود رطوبت هوا و باد است كه نسبت به محصولات باغی دیگر آفات كمتری دارد، در پرورش و تولید این محصول از سموم شیمیایی بسیار كمتری استفاده میشود و به همین دلیل پرورش آن در بسیاری از مناطق امكانپذیراست، بنابراین با توجه به موارد ذكر شده نباید فرصت تولید و توسعهی كاشت و پرورش آن را به كشورهای دیگر بدهیم.
مهندس محسن پویان پژوهشگر گیاهان دارویی در گفتوگو با خبرنگار كشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با اشاره به اینكه اخیرا چینیها با انتقال درختچه زرشك به كشور چین درصدد تولید این محصول هستند، افزود: نباید اجازه دهیم كه این محصولات واجد مزیت نسبی برای ایران به كشورهای دیگر منتقل شده و بازار آن را به دست گیرند.
وی اضافه كرد: كاشت زعفران در چندین كشور دنیا مطرح شده و كشور افغانستان نیز بهزودی از صادركنندگان عمده زعفران خواهد بود كه البته چند كشور دیگر نیز به این ورطه اضافه میشوند، بنابراین نباید اجازه دهیم كه محصول زرشك ایران نیز به سرنوشت زعفران مبتلا شود.
پویان گفت: زرشك درختچهای است كه ریشه، پوست، ساقه، برگ، گل و میوه آن استفاده دارویی دارد و بیش از 40 مورد میتوان از آن بهره گرفت، و این در حالی است كه حتی مصرف میوه آن در ایران به خوبی تبیین نشده است و نباید به امید شیوههای مدرن فراوری و استحصال مواد موثر، مختلف آن در كشور چین باشیم چراكه هیچ سودی برای ما نخواهد داشت و اگر دیر به فكر بیافتیم این پتانسیل محصول بومی ایران را به غیر واگذار خواهیم كرد.
وی با بیان اینكه گویا صادرات فلهای گیاهان دارویی و زرشك و زعفران و آلو و ... برای ما یك فرهنگ شده است، ادامه داد: در خراسان جنوبی دو كارخانه فراوری زرشك در بیرچند و قاین پیشبینی شده است كه كارخانه بیرجند به بهرهبرداری رسیده و كارخانهی قاین شاید تا فصل برداشت بعدی به بهرهبرداری برسد كه این جای بسیار خوشحالی است، اما به نظر میرسد كه 20 تا 30 سال تاخیر دارد.
این پژوهشگر گیاهان دارویی با اشاره به اینكه فرهنگ سازی در مصرف این محصولات مفید و دارویی از طریق رسانههای جمعی بسیار محدود است، تصریح كرد: این بخشی است كه دولت باید به تولیدكنندگان و كارخانهداران كمك كند چراكه تبلیغات موثر در رسانههایی چون صدا و سیما به قدری گران است كه برای تولید كننده تقریبا امكان استفاده از آن نیست به ویژه برای تولیدكنندگان كوچك شهرستان، ما ماهوارههای تبلیغاتی برای معرفی محصولات خود یا كم داریم و یا نداریم كه این جای سوال دارد.
وی گفت: تمام بازار ما پر شده از بادام و بادام زمینی و تخمه كدو و شیرین بیان و .... تولید چین و تنها زرشك و زعفران چینی را بر سفرههای خود كم داریم كه به زودی خواهد آمد.
پویان ادامه داد: 75 درصد زرشك كاران منطقه كمتر از یك هكتار زمین دارند كه این باعث عدم امكان استفاده از ادوات مدرن و مكانیزه شدن تولید میشود و باید از مسوولان پرسید چرا به فكر یك پارچه شدن زمینههای كشاورزی نیستند؟
وی با بیان اینكه 37 درصد محصول زرشك تولیدكنندگان روی درخت یا سرباغ به فروش میرسد، ادامه داد: 43 درصد محصول زرشك تولیدكنندگان نیز از عمده فروشیها و 30 درصد نیز در خرده فروشیها عرضه میشود و در حال حاضر حدود 299 بارگاه در خراسان جنوبی وجود دارد كه این تعداد باید افزایش یابد، چراكه اغلب این بارگاهها فاقد خشككنهای مكانیزه بوده و استانداردهای لازم را دارا نیستند.
این پژوهشگر گیاهان دارویی با اشاره به اینكه این داستان سالهاست كه تكرار میشود و دردی قدیمی است، افزود: بیش از 300 روز آفتابی در استان داریم ولی از یك سیستم خشككن خورشیدی برای محصولات خبری نیست بنابراین آیا این كفران نعمت خدا به شمار نمیآید؟
به گفته پویان، پیش بینی جهانی از گردش مالی گیاهان دارویی در سال 2050 رقمی معادل 5هزارمیلیارد دلار است در حالی كه اكنون این رقم 100 میلیارد دلاراست و سهم ایران از این رقم فعلی حدود 08/0درصد است و محصول زرشك در این وادی جایگاه اندكی دارد.
وی با اشاره به اینكه 55 هزار خانوار شهری و روستایی در زنجیرهی تولید، بسته بندی، فرآوری و توزیع محصول زرشك قرار دارند كه توجه به آن را قوت میبخشد، افزود: برای این محصول و سایر محصولات كشاورزی و دارویی باید زنجیرهای را در نظر گرفت كه اولین حلقه آن پژوهش و بر عهدهی دانشگاههاست، حلقه بعدی تولید است كه به جهاد كشاورزی مرتبط میشود، حلقه سوم فرآوری است كه به صنایع مربوط است و آخرین حلقه این زنجیره مسایل بازرگانی و بازار محصول را در برمیگیرد كه نقص در هر كدام از این حلقهها میتواند كل فرآیند را تحت تاثیر قرار دهد.
او تاكید كرد: سیستم تولید و فروش یك محصول باید فرآیندهای مرتبط و پویا در جهت هدف سیستم داشته باشد تا به نتیجهی مطلوب برسد و در غیر این صورت محكوم به زوال است.
پویان اذعان كرد: حدود 550 میلیون دلار گیاه دارویی به صورت فلهای به ایتالیا، آلمان و تایوان به ارزش صادر كردهایم كه ارزش محصولات فراوری شده از آن در این كشورها معادل 76 میلیارد دلار بوده است! آیا هیچوقت قیمت یك بشكه اسانس گیاه دارویی را با قیمت یك بشكه نفت مقایسه كردهایم؟
وی در پایان اظهار كرد: برای پویا شدن، ارزآوری و اشتغال زایی این محصول باید به تعامل و بهبود فرآیندهای پژوهش، تولید، فرآوری و بازرگانی این محصول ارزشمند فكر كنیم و خیلی زود عمل كنیم كه فردا دیر است.
منبع:Mihan blog-yalameh