با آزمايش هاي شيمي شعبده باز شويد ...!

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز



کلیپ بسیار مهیج ریختن سدیم هیدروکسید و اسید هیدروکلریک روی قوطی کوکا کولا و تاثیر آن
!





بطری های کوکاکولا از جنس استیل(فولاد ناخاص همراه با آلیاژهایی مثل آلومینیوم و) هستند

داخل یکی هیدرو کلریک اسید میریزیم و داخل دیگری سدیم هیدروکسید، واکنش شدیدی روی

می دهد.

از واکنش سدیم هیدروکسید با ظرف کوکاکولا باعث تولید سدیم آلومینات میشود که (خیلی زود

باعث نصف شدن بطری شد)و واکنش هیدروکسید اسید با بطری آلومینیوم کلراید و آب تولید میکند.

آنچه از واکنش بطری با سدیم هیدروکسید باقی میماند پلاستیک دور باطری است و همه فلز به

سذیم آلومینات تبدیل شد. در واقع قصد داره یک مقایسه از میزان واکنش پذیری یکی هیدروکلریک

اسید که یک اسید است و سدیم هیدروکسی که یک باز است انجام دهد که همانطور که دیدیم

باز بسیار واکنش پذیر تر است و خیلی سریع کل فلز را آب کرد.


دریافت

 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز


کاری کنید تا ماکارونی برقصد!







مواد لازم:

سرکه یا آبلیمو، چند قطعه ماکارونی نپخته به طول ۲ تا ۳ سانتی متر، جوش شیرین
.


طرز کار:

در یک لیوان (بهتر است لیوان بلند باشد) مقداری محلول جوش شیرین بریزید به طوری

که مقداری از سر لیوان خالی باشد.

قطعات ماکارونی را در آن بیندازید. مشاهده میشود که ماکارونی به ته لیوان می رود.

سپس سرکه یا آبلیمو را به آن اضافه کنید و هم بزنید.

گاز کربن دی اکسید حاصل از این واکنش ماکارونی ها را به سطح آب می آورد و پس از

مدتی هر ماکارونی به علت ترکیدن حباب ها دوباره به ته ظرف می رود و همینطور قطعات

ماکارونی در لیوان بالا و پایین می روند!!
 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز

شوخی با دود سیگار!

شما يک ليوان را بر روی ميز قرار می دهيد. سپس يک بشقاب شيشه ای رو روی آن می گذاريد.

بعد يک دستمال روی اونها قرار می دين، بعد يه پُک به سیگاری که روشن کردین میزنین!

سپس دود اون رو به روی دستمال فوت می کنين و شما به بقيه می گيد که الان دود از دستمال

و بشقاب و ليوان عبور کرده و داخل ليوان رفته!

سپس دستمال رو بر می داريد... با کمال تعجب می بينيد که دود سيگار داخل ليوان است!

اما چطوری؟!

توی ليوان رو به مقدار خيلی کمی اسيد کلرئيدريک آغشته میکنيد و روی بشقاب رو هم با مقداری

آمونياک آغشته کنيد(مواظب باشيد بخاری که آمونياک دارد برای سلول های بينی خطرناک است،

از ماسک استفاده کنيد)

در اين آزمايش وقتی اين دو مواد با هم مخلوط میشن توليد دود می کنن! البته وقتی با هم مخلوط

بشن، ديگه بخار اون ها خطرناک نيست.
 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز


آب پرتقال غيب شونده!!




دو بشر كه داراي محلول‌هاي بي‌رنگي هستند روي ميز قرار دارند. مقداري مايع از بشر

اولي به داخل دومي مي‌ريزيم. يك رنگ پرتقالي ظاهرشده و سپس از بين مي‌رود.

حال مقداري محلول از بشر دوم وارد بشر اول میکنیم، رنگ پرتقالي روشن ظاهر ميشود.

پس از اضافه كردن مقدار بيش‌تري از محلول بشر دوم در بشر اول، رنگ پرتقالي كاملا از

بين مي‌رود!

چگونه؟!


مواد لازم:

- 5 گرم «كلرور مركوريك»

- 5 گرم «يدور پتاسيم»

- آب مقطر

- دو بشر 400 ميلي‌ليتري


بشر اول را تا دو سوم از محلول رقيق «كلرور مركوريك» و بشر دوم را نيز تا نيمه از محلول

رقيق «يدور پتاسيم»‌ پر كنيد.

«كلرور مركوريك» با «يدور پتاسيم» تركيب شده و توليد «يدورمركوريك» پرتقالي رنگ ميكند.







به تدریج «يدورمركوريك» به نوبت در «يدور پتاسيم» حل شده و توليد كمپلكس بي‌رنگي

از «يدور پتاسيم» و «يدور مركوريك» ميكند!




 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز


آب را در کاغذ به جوش آورید!


ابتدا ظرفی کاغذی با ابعاد ذیل بسازید:

سانتی‌متر مكعب.







در این ظرف حدود 200 میلی‌لیتر آب جای می‌گیرد.






این ظرف را روی یک توری سیمی روی سه‌پایه قرار دهید. سپس آب درون آن را با چراغ بونزن به‌جوش آورید.


یک طریقه‌ جالب از این آزمایش، جوشاندن آب در یک پاکت کاغذی یا یک ظرف یک‌بار مصرف کاغذی است.






آب در تماس با کاغذ، حرارت را از کاغذ گرفته به‌طوری که درجه حرارت کاغذ پایین مانده و مانع از سوختن

آن می‌شود.








در این آزمایش‌ها باید آب را به آهستگی حرارت داد زیرا که قدرت انتقال حرارت کاغذ خیلی ضعیف است.

هدایت حرارت توسط کاغذ باعث می‌شود که درجه حرارت آب بالا رفته و بجوشد
!
 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز

عرق نعنا و شربت انار!

شعبده باز دو بطری روی میز دارد . یکی محتوی مایع قرمز خوشرنگ ، که اتیکت " شربت انار " دارد و دیگری حاوی

مایع بی رنگ است که در اتیکت آن " عرق نعنا " نوشته شده است .

دو تُنگ شیشه ای به ظاهر پر از آب هم کنار آنها دیده می شود . دو لیوان خالی روی میز قرار دارد .

او در یک لیوان کمی شربت انار و در دیگری کمی عرق نعنا می ریزد و اظهار می دارد که آنها خیلی غلیظ هستند و

باید با آب رقیق شوند .

از تنگ اول هر دو را تا نصف پر می کند ، ناگهان رنگ آنها عوض می شود . عرق نعنا به شربت انار تبدیل می شود و

شربت انار هم به عرق نعنا تبدیل می شود . دوباره روی آنها از تنگ دوم می ریزد هر دو به رنگ اول خود در می آیند.


محتوی بطری "شربت انار" عبارت است از آب ، به اضافه ی کمی فوشین که در الکل حل شده است . محتوی بطری

" عرق نعنا " را نیز آب و چند قطره محلول فنل فتالئین در الکل تشکیل می دهد .


در تنگ اول هم آمونیاک و در تنگ دوم هم اسید استیک به جای اب ریخته شده است . با ریختن آمونیاک روی شربت

انار رنگ قرمز آن زایل شده و در حالی که عرق نعنا قرمز می شود . اما با ریختن اسید استیک رقیق هر دوی آنها به

رنگ اولیه ی خود در می آیند!
 

ghxzy

کاربر فعال تالار اسلام و قرآن ,
کاربر ممتاز
یخ داغ تهیه کنید.

یخ داغ تهیه کنید.

بدون تردید هرگاه صحبت از یخ می‌شود همه ما به یاد سرما می‌افتیم اما این بار می‌خواهیم شما را با نوعی یخ آشنا كنیم كه برخلاف یخ‌های معمولی به جای این كه سرد باشد داغ است. سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است كه شما می‌توانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سركه و جوش شیرین تهیه کنید.

اگر سدیم استات را تا دمایی پایین‌تر از نقطه ذوب آن سرد كرده و سپس آن را به شكل بلوری درآورید یخ داغ تهیه كرده‌اید. از آنجایی كه این فرآیند گرمازاست بنابراین ماده یخی شكل حاصل از آن در نتیجه حرارت آزاد شده در جریان این فرآیند داغ و سوزان خواهد بود. انجماد سدیم استات مایع تا حدی سریع انجام می‌شود كه همزمان با ریختن آن می‌توانید شكل خاصی را به آن بدهید
در یك ظرف یك لیتر سركه را با چهار قاشق غذاخوری جوش‌شیرین تركیب كرده و محتوی ظرف را برای مدت زمان كوتاهی به‌هم بزنید. در نتیجه واكنش شیمیایی انجام شده بین این دو ماده سدیم استات و گاز دی‌اكسید كربن حاصل میشود.
توجه داشته باشید كه اگر جوش‌شیرین را به آرامی به سركه اضافه نكنید آتشفشانی در ظرف شما ایجاد خواهد شد كه از كناره‌های ظرف به بیرون می‌ریزد. از آنجایی كه سدیم استات حاصل بسیار رقیق است لازم است آن را برای مدت زمان کوتاهی بجوشانید تا غلیظ تر شود.
این كار را تا زمانی ادامه دهید كه در سطح محلول یك پوسته كریستالی تشكیل شود. با توجه به شدت حرارت و مدت زمانی كه این محلول در معرض حرارت قرار می‌گیرد تا غلیظ شود رنگ نهایی آن متفاوت خواهد بود. پس از آن بلافاصله سطح محلول را بپوشانید تا از تبخیر آن جلوگیری شود. اگر بلورهایی در محلول شما شكل گرفته است باید مقداری آب با سركه به آن اضافه كنید. پس از آن می‌توانید آن را در یخچال قرار دهید تا یخ بزند.
در حقیقت سدیم استات موجود در این محلول به دست آمده كه در یخچال قرار گرفته است نمونه‌ای از یك مایع ابرسرد است.
اگر دمای محیط كمتر از نقطه ذوب سدیم استات باشد، این ماده به شكل مایع خواهد بود اما شما می‌توانید با اضافه كردن یك قطعه كریستالی كوچك از سدیم استات و یا لمس كردن سطح محلول با یك قاشق و یا حتی انگشت دست‌تان فرآیند تشكیل بلور در این محلول را راه اندازی کنید.
همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما می‌توانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بی‌خطر است و بنابراین می‌توانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی را تجربه کنید.
همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما می‌توانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بی‌خطر است و بنابراین می‌توانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی راتجربه کنید
معمولا از این ماده به عنوان یك طعم‌دهنده خوراكی و برای بهبود طعم و مزه غذاها استفاده می‌شود و این در حالی است كه می‌توان آن ‌را به عنوان یك ماده شمیایی فعال در مواد غذایی كه به صورت گرم بسته‌بندی می‌شوند نیز استفاده كرد و اما نكته جالب توجه این كه حرارت و گرمای حاصل از انجماد این ماده خطراتی مشابه آسیب‌های ناشی از سوختگی های معمولی را به همراه نخواهد داشت.
اگر محلولی را كه در حال انجماد است در ظرف دیگری بریزید می‌توانید آن را به شكل دلخواه خود درآورید، البته باید این نكته را مورد توجه قرار دهید كه این مجسمه یخی قابلیت ذوب مجدد را نیز دارد.

 

Mohsen 89

مدیر تالار فیزیک
مدیر تالار
کاربر ممتاز
بدون تردید هرگاه صحبت از یخ می‌شود همه ما به یاد سرما می‌افتیم اما این بار می‌خواهیم شما را با نوعی یخ آشنا كنیم كه برخلاف یخ‌های معمولی به جای این كه سرد باشد داغ است. سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است كه شما می‌توانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سركه و جوش شیرین تهیه کنید.

اگر سدیم استات را تا دمایی پایین‌تر از نقطه ذوب آن سرد كرده و سپس آن را به شكل بلوری درآورید یخ داغ تهیه كرده‌اید. از آنجایی كه این فرآیند گرمازاست بنابراین ماده یخی شكل حاصل از آن در نتیجه حرارت آزاد شده در جریان این فرآیند داغ و سوزان خواهد بود. انجماد سدیم استات مایع تا حدی سریع انجام می‌شود كه همزمان با ریختن آن می‌توانید شكل خاصی را به آن بدهید
در یك ظرف یك لیتر سركه را با چهار قاشق غذاخوری جوش‌شیرین تركیب كرده و محتوی ظرف را برای مدت زمان كوتاهی به‌هم بزنید. در نتیجه واكنش شیمیایی انجام شده بین این دو ماده سدیم استات و گاز دی‌اكسید كربن حاصل میشود.
توجه داشته باشید كه اگر جوش‌شیرین را به آرامی به سركه اضافه نكنید آتشفشانی در ظرف شما ایجاد خواهد شد كه از كناره‌های ظرف به بیرون می‌ریزد. از آنجایی كه سدیم استات حاصل بسیار رقیق است لازم است آن را برای مدت زمان کوتاهی بجوشانید تا غلیظ تر شود.
این كار را تا زمانی ادامه دهید كه در سطح محلول یك پوسته كریستالی تشكیل شود. با توجه به شدت حرارت و مدت زمانی كه این محلول در معرض حرارت قرار می‌گیرد تا غلیظ شود رنگ نهایی آن متفاوت خواهد بود. پس از آن بلافاصله سطح محلول را بپوشانید تا از تبخیر آن جلوگیری شود. اگر بلورهایی در محلول شما شكل گرفته است باید مقداری آب با سركه به آن اضافه كنید. پس از آن می‌توانید آن را در یخچال قرار دهید تا یخ بزند.
در حقیقت سدیم استات موجود در این محلول به دست آمده كه در یخچال قرار گرفته است نمونه‌ای از یك مایع ابرسرد است.
اگر دمای محیط كمتر از نقطه ذوب سدیم استات باشد، این ماده به شكل مایع خواهد بود اما شما می‌توانید با اضافه كردن یك قطعه كریستالی كوچك از سدیم استات و یا لمس كردن سطح محلول با یك قاشق و یا حتی انگشت دست‌تان فرآیند تشكیل بلور در این محلول را راه اندازی کنید.
همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما می‌توانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بی‌خطر است و بنابراین می‌توانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی را تجربه کنید.
همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما می‌توانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بی‌خطر است و بنابراین می‌توانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی راتجربه کنید
معمولا از این ماده به عنوان یك طعم‌دهنده خوراكی و برای بهبود طعم و مزه غذاها استفاده می‌شود و این در حالی است كه می‌توان آن ‌را به عنوان یك ماده شمیایی فعال در مواد غذایی كه به صورت گرم بسته‌بندی می‌شوند نیز استفاده كرد و اما نكته جالب توجه این كه حرارت و گرمای حاصل از انجماد این ماده خطراتی مشابه آسیب‌های ناشی از سوختگی های معمولی را به همراه نخواهد داشت.
اگر محلولی را كه در حال انجماد است در ظرف دیگری بریزید می‌توانید آن را به شكل دلخواه خود درآورید، البته باید این نكته را مورد توجه قرار دهید كه این مجسمه یخی قابلیت ذوب مجدد را نیز دارد.

من اینکار رو انجام دادم
محلول تو دمای 56-57 درجه یخ زد:eek:
 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز


احتراق خود به خودی با افزودن آب!





تجهیزات:

کپسول آتش نشانی جهت ایمنی – بشر ۲۵ml – آبفشان – عینک ایمنی – دستکش محافظ


مواد:

پوشال چوبی، سدیم پروکسید (Na2O2) و آب


احتیاط (توجه): Na2O2 تقریبا مثل سدیم به طور خود به خودی با آب واکنش می دهد.

Na2O2 و هیدروژن پر اکسید می توانند سبب سوختگی شوند و از تماس آن ها با پوست باید پرهیز نمود.

در تمام مدت باید از عینک ایمنی و دستکش محافظ استفاده شود.


روش کار آزمایش:

بشری را از تراشه های چوب یا پوشالهای چوبی پر نمایید قبل از شروع آزمایش ۰٫۴ گرم Na2O2 را بر روی

پوشال های چوبی بریزید. بلافاصله به وسیله پیست (آبفشان) چند قطره آب بر روی آن بیافزایید. آب بطور

خود به خودی با Na2O2 واکنش نموده، پوشال های چوبی شروع به سوختن می نمایند.

(در اغلب موارد بشر می شکند.)


توضیحات: Na2O2 یک اکسنده قوی است و غالبا بطور انفجاری با ترکیبات آلی اشباع نشده واکنش میدهد

(همراه با افروختگی) در حضور مقدار کمی آب Na2O2 واکنش می دهد تا اکسیژن آزاد نماید.

Na2O2 + H2O → 2NaOH + O

NaOH به عنوان کاتالیزور در یک مرحله حد واسط H2O2 را تشکیل می دهد.

به هر حال در دمای پایین Na2O2 با آب واکنش می دهد تا NaOH و H2O2 را تشکیل دهد.

Na2O2 + 2H2O→ H2O2 +2NaOH


 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز

تبدیل آب به چراغ درخشان!

دکتر آنه دارای دکترای شیمی معدنی اظهار داشته که میشود آب را هم درخشان کرد!

ابتدا درون ماژیک فسفری را در آورده و آب را توسط آن رنگی میکنیم. سپس نور فرابنفش یا لامپ مهتابی را به روی آب گرفته سپس

نور را قطع میکنیم. مشاهده میشود که با قطع منبع نور همچنان درخشندگی آب با نور خیره کننده ای ادامه میابد.

علت چیست؟؟

ماژیک های فسفری به آب خاصیت فسفرسانسی میدهد و باعث میشود که پس از قطع منبع نور تا مدتی آب مثله چراغ بدرخشد!


 

54675

عضو جدید
مواد و محلولهای این آزمایش چین؟؟

مواد و محلولهای این آزمایش چین؟؟

سلام و درود
این دو ماده شیمیایی و یا محلول چی هستند؟؟و روش تهیشون چیه؟؟:eek:

 

mis_chemi

عضو جدید
[FONT=times new roman, times, serif]بسمه تعالی[/FONT]​
چهارشنبه سوری علمی:
با نزدیک شدن به جشن ملی چهارشنبه سوری و مراسم های ایرانی در این روز از جمله پریدن از روی آتش، هر روز تعداد دانش آموزانی که برای داشتن یک فرمول مفرح و سالم برای این جشن در مدارس مختلف مراجعه می کنند، بیشتر می شود، در این مقاله سعی خواهم کرد چند فرمول ساده و شیرین و مهیج را که خطر کمتری نیز دارد به شما عزیزان معرفی کنم. در ادامه موارد احتیاط و ایمنی را برای این روز نیز خدمت دوستان یاد آور خواهم شد و در مورد مواد خطرناکی که در این روز توسط یک عده قلیل استفاده می شود، کمی صحبت خواهیم داشت. یادآور می شوم که این مقاله بیشتر با دید علمی تهیه شده است تا در یک فضای شاد و مفرح مفاهیم علمی را به شما منتقل نماید.
۱- ایجاد شعله های رنگی:



شما با افزودن مواد مختلف به آتش می توانید آن را به رنگ دلخواه در بیاورید مطمئنا پریدن از روی آتشی به رنگ ارغوانی یا سرخ و یا سبز می تواند برای شما جذاب تر باشد.
ترکیبات مس رنگ شعله را به رنگ سبز در می آورند. که ارزانترین و در دسترس ترین این ترکیبات کات کبود و یا همان مس(II) سولفات می باشد. چنانچه مقداری از پودر این ماده را به مواد آتشگیر خود اضافه کنید رنگ شعله به رنگ سبز در می آید.

ترکیبات لیتیم شعله را به رنگ ارغوانی در می آورد. این رنگ بسیار زیباست و به رنگ غروب های پاییز مشابه است. ارزانترین و دم دست ترین ترکیب لیتیم، لیتیم نیترات است. هرچند باید توجه داشته باشید که کلا ترکیبات لیتم نسبتا گران هستند.

ترکیبات پتاسیم به شعله رنگ یاسی زیبایی می بخشد، ارزانترین و در دسترس ترین ترکیب پتاسیم، پتاسیم پرمنگنات است. که با افزودن پودر آن به مواد مشتعل رنگ شعله به رنگ یاسی تغییر می کند. در ضمن این پتاسیم پرمنگنات که از آن برای ضدعفونی اماکن و یا ظروف استفاده می شود در جای دیگر نیز که به فرمول چند ماده منفجره بی خطر اشاره خواهیم داشت به کار خواهد آمد.

ترکیبات استرانسیم مانند استرانسیم نیترات رنگ شعله را به رنگ سرخ خون تغییر می دهد که به دلیل گران بودن کمتر استفاده می شود. کافیست شما مقدار کمی از پودر استرانسیم نیترات را به روی شعله بپاشید، آن وقت خواهید دید که شعله به رنگ بسیار زیبای سرخ خونی تغییر رنگ خواهد داد.

[FONT=times new roman, times, serif]ترکیبات باریم نیز رنگ سبز خاصی به شعله می دهند که در این مورد بهتر است حتما از باریم کلرید استفاده نمایید. مانند ترکیبات قبل با پاشیدن مقدار کمی از این ترکیب بر روی شعله رنگ شعله به رنگ سبز تغییر خواهد کرد.


[FONT=times new roman, times, serif]سدیم رنگ شعله را زرد می کند که در دسترس ترین ترکیب آن سدیم کلرید یا همان نمک خوراکی است. اما ترکیبات روبیدیم رنگ قرمز بسیار زیبایی به شعله های آتش می بخشد که واقعا دیدنی می باشد. و بهتر است از روبیدم نیترات برای این منظور استفاده شود.[/FONT]
و اما یکی از هیجان انگیزترین رنگ ها برای شعله با ترکیبات سزیم ایجاد می شود. ترکیبات سزیم رنگ شعله را به بنفش آبی تغییر می دهند. که بسیار جذاب و منحصر بفرد است.
منیزیم در شعله ایجاد جرقه های سفید و درخشان می نماید که به دلیل ایجاد اشعه مارواء بنفش باید در استفاده از آن دقت نمود. توجه شود اگر مصر به استفاده از منیزیم می باشید از پودر آن استفاده نمایید. و پودر آن را به صورت توده ای کنار مواد آتش زا قرار داده و بعد آتش را روشن نمایید.
[/FONT]
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
aminrokh علائم و ایمنی در آزمايشگاه شيمي شیمی 11

Similar threads

بالا